Hogy mi pontosan az Alu-go® ?

Az Alu-go® alapjául szolgáló egyszerű technikát Balázs Gyula szaktanár dolgozta ki és fejlesztette tovább a jelenlegi formában.

Az első próbálkozásai még 1993-ban indultak, szűk családi körben.

A hosszú ideig formálódó módszer védjegyeztetését 2004-ben indította el. A módszer kimondottan gyerekeknek lett kidolgozva. Segítségével játékos formában lehet őket környezettudatosságra nevelni, hiszen a fém hulladékot nem egyszerűen a kukába dobják, hanem felhasználják. A kidobandó szemét egy önmaguk alkotta játék alapanyagává válik, így kapcsolódik a szelektív hulladékgyűjtéshez. Azon keresztül, hogy a funkcióját veszetett csomagolásnak új funkciót keres, szorosan kapcsolható a szelektív hulladékgyűjtéshez is.

Oktató tanár kollegáink munkájának segítésére mutatjuk be az Alu-go ® rendszerében és kreatív módszerében rejlő oktatási és nevelési lehetőségeket.

Az Alu-go ® pedagógiai vonalának középpontjában a környezettudatos nevelésen túl az önálló, kreativitásban gyökerező manualitás áll.

Mivel az Alu-go ® program kiemelt pedagógiai célja a diákok környezettudatos magatartásának kialakítása, megerősítése, ezért hosszútávon kívánjuk megalapozni a felnövekvő nemzedék környezetérzékenységét.

Meggyőződésünk szerint a környezettudatos szemlélet kialakítását már kisgyermekkorban kell elkezdenünk.

Ezért az Alu-go ® program pedagógiai vonala valamennyi korosztályhoz szól. E felfogás megerősítése, illetve rögzítése az általános iskolai korosztályon át az ifjúkorig aktuális, ezen túl módszerünknek a felnőtt nemzedék számára is van mondanivalója.

Az alapanyag

A hulladék alumínium italdobozokból nyerhető vékony alumínium lemez.  Ez a fémlemez jobb minőségű ollóval oly módon vágható, hogy a vágási felület tompa marad. A vágás során ugyan is az acél olló vágófelületének oldallapja szinte lereszeli a lemez élét. Mivel a "sorjázás" így elmaradhat, kis fantáziával a legkülönfélébb egyéni ötletek is biztonságosan kivitelezhetőek. Az alumínium italos dobozok szétbontása pedig megfelelő technikával egyszerűen, gyorsan és veszélytelenül megoldható. 

Tekintettel az alapanyag pénzügyi vonzatára; az egyébként igen drága modellkészítés költsége is minimalizálódik. 

Image
Image

Az Alu-go® módszer négy egyszerű lépésből áll:

  1. Első lépésben: a hulladék alumínium italdobozok szétbontásával nyerjük ki azt a vékony alumínium lemezt, amelyből a modellt/makettet készítjük. Az alumínium flakonok szétbontásának van egy igen egyszerű módja, amelynek alkalmazása során ez a művelet sem veszélyesebb egy konzerv kinyitásánál. 
  2. Második lépésben: a modell vázlatrajzát rajzoljuk át golyóstollal az alumínium lemezre. 
  3. Harmadik lépésben: lemezrajzokat ollóval körbe vágva alakítjuk ki az egyes szerkezeti elemeket. Szükség szerint a golyóstollnyom mentén jelentkező előhajlításokat intenzívebbé tesszük. 
  4. Befejező művelet: során az alu-lemezből kivágott szerkezeti elemeket egymáshoz erősítjük. A művelethez kifejlesztett kis kéziszerszám, az Alu-go  ® fogóval.

Mire használható?

Az Alu-go ® nyitott rendszeréből eredően alternatív oktatási programként is megállja helyét: az egyes elemek kivonatos alkalmazása eseti foglalkozásokon túl komplex nyári tábor, Erdei iskolai, múzeumpedagógiai, nemzeti parki stb. célfoglalkozások kialakítását is lehetővé teszi. Mindezeken túl remek családi program is; hisz a nagyobb gyermek, vagy szüleik által elkészített modellekkel a kisebb testvérek is örömmel játszanak. Az Alu-go ® módszer nyitottsága biztosítja modelljeink továbbfejlesztésének, illetve új makettek kialakításának lehetőségét

Image
Image

Kinek szól?

A módszer kimondottan gyerekeknek lett kidolgozva. Segítségével játékos formában lehet őket környezettudatosságra nevelni, hiszen a fém hulladékot nem egyszerűen a kukába dobják, hanem felhasználják. A kidobandó szemét  egy önmaguk alkotta játék alapanyagává válik, így kapcsolódik a szelektív hulladékgyűjtéshez. Azon keresztül, hogy a funkcióját veszetett csomagolásnak új funkciót keres, szorosan kapcsolható a szelektív hulladékgyűjtéshez is.  Az Alu-go ® módszert kedvelők külön, erre a célra gyűjtik az alumínium dobozokat, így a szemét tudatos szétválasztása a mindennapjaik részévé válik, nem csak a fémhulladék különválasztásában. Az Alu-go ® gondolkodásra, alkotásra serkenti a diákokat. Nem kell, és a komolyabb érdeklődést mutatók nem is szoktak megállni az alap tervrajzoknál, ezek szintje átléphető. Lehetőség van önálló tervezésre, és a megálmodott modell önálló kivitelezésére. A módszer csak a keretet adja, az, hogy a diák mire használja fel csak rajta múlik. 

Íme néhány

Gyakran Ismételt Kérdés

Vág-e a lemez?

Igen, a lemez vág. Minden előkészület ellenére szem előtt kell tartanod azt, hogy fém lemezzel dolgozunk. Az olló lesorjázza ugyan a lemez szélét, de ettől még oda kell figyelned rá. Ezek mellett fel kell hívnunk a figyelmedet rá, hogy sokkal nagyobb az esélye, hogy megszúrod magad.

Mennyi idő elkészíteni egy-egy modellt?

Ez sokmindentől függ. Első körben attól, hogy mekkora a modell amit szeretnél csinálni. Másod sorban fontos, hogy mennyire vagy tapasztalt az Alu-go technikában. Természetesen sokkal több idő elkészíteni egy tervrajzos modell mint egy egyszerűbb. Minél több elemből áll a modell, annál több tervrajz kell hozzá, amiket jól át kell gondolnod és úgy megrajzolnod ha magadnak csinálod. A mi tervrajzaink átrajzolási ideje az 1 perctől az 5 perces időintervallumba esik.

logo
Az Alu-go® alapjául szolgáló egyszerű technikát Balázs Gyula szaktanár dolgozta ki és fejlesztette tovább a jelenlegi formában. Az első próbálkozásai még 1993-ban indultak, szűk családi körben. A hosszú ideig formálódó módszer védjegyeztetését 2004-ben indította el. A módszer kimondottan gyerekeknek lett kidolgozva.

A jövő mérnőkének játékszere...

Kövess minket: