Az Alu-go® alapjául szolgáló egyszerű technikát Balázs Gyula szaktanár dolgozta ki és fejlesztette tovább a jelenlegi formában. Az első próbálkozásai még 1993-ban indultak, szűk családi körben. A hosszú ideig formálódó módszer védjegyeztetését 2004-ben indította el. (E folyamatban sokat segített a korábbi szabadalmi eljárások során szerzett tapasztalat, hiszen nem ez az első védjegyezett ötlete. Ezek között van kozmetikai és gyógyszer gyártástechnológiához köthetőek is.)

Hogyan működik:

Az Alu-go® szabadalmaztatott lemezrögzítési technikán alapszik. A rögzítés közben a lyukszegecselés elemein túl a lemezvékonyítás közben fellépő belső feszültségeket is kihasználjuk. A művelet során ragasztás nélkül rögzíthetünk egymáshoz fémlemezeket. Az Alu-go® fogó használatával két mozdulat is elegendő a lemezek végleges összekapcsolásához.

Az Alu-go® módszer négy egyszerű lépésből áll:

-Első lépésben: a hulladék alumínium italdobozok szétbontásával nyerjük ki azt a vékony alumínium lemezt, amelyből a modellt/makettet készítjük. Az alumínium flakonok szétbontásának van egy igen egyszerű módja, amelynek alkalmazása során ez a művelet sem veszélyesebb egy konzerv kinyitásánál.

-Második lépésben: a modell vázlatrajzát rajzoljuk át golyóstollal az alumínium lemezre.

-Harmadik lépésben: lemezrajzokat ollóval körbe vágva alakítjuk ki az egyes szerkezeti elemeket. Szükség szerint a golyóstollnyom mentén jelentkező előhajlításokat intenzívebbé tesszük.

            -Befejező művelet: során az alu-lemezből kivágott szerkezeti elemeket egymáshoz erősítjük. A művelethez kifejlesztett kis kéziszerszám, az Alu-go® fogó, az alapcsomagban található.

Az alapanyag: a hulladék alumínium italdobozokból nyerhető vékony alumínium lemez.  Ez a fémlemez jobb minőségű ollóval oly módon vágható, hogy a vágási felület tompa marad. A vágás során ugyan is az acél olló vágófelületének oldallapja szinte lereszeli a lemez élét. Mivel a "sorjázás" így elmaradhat, kis fantáziával a legkülönfélébb egyéni ötletek is biztonságosan kivitelezhetőek. Az alumínium italos dobozok szétbontása pedig megfelelő technikával egyszerűen, gyorsan és veszélytelenül megoldható.

Tekintettel az alapanyag pénzügyi vonzatára; az egyébként igen drága modellkészítés költsége is minimalizálódik. Megfelelő festékkel jól festhető.

„A módszer és a köréje épülő füzetek, programok az oktatás teljes vertikumában –óvodától az egyetemig- felhasználható. Legfőbb érdemének azt tartom, hogy a közoktatásban ma égetően hiányzó manuális készségeket alkotói módon, az adott korosztályok érdeklődésére építve fejleszti.

A divatos kreativitás szlogen sok esetben csak szólam marad az iskolákban. Ez az eljárás azzal ér el igen komoly eredményeket a kreativitás fejlesztésében, hogy a készített tárgyak szinte végtelenül variálhatók, saját elképzelés szerinti módon megalkothatók, a rontott, hibás elemek könnyen javíthatók. Mivel az alapanyag olcsó, helyben könnyen előállítható, nem okoz gondot, ha valami nem sikerül. A tanulók valóban tanulhatnak, gyakorolhatnak, amíg rá nem jönnek a nekik leginkább megfelelő munkafogásra, összeállításra.”

Részlet: Mosoni Árpád (technikatankönyv író, technika tantárgyi szaktanácsadó) az Alu-GO projektről alkotott Pedagógiai szakvéleményéből

 
© 1993 - 2017 Alu-Go. Minden jog fenntartva. Készítette: MYLIFEFACTORY

A jobb böngészési élmény érdekében oldalunkon cookie-kat használunk a cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.